Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 500 PLN

Masz pytanie?

Oliwia z Oliwek vs olej rzepakowy — co jest lepsze?

2023-05-16 16:50
Zastanawiasz się, co warto stosować w kuchni: oliwę z oliwek czy olej rzepkowy? Z całą pewnością na świecie nie brakuje wielbicieli zarówno pierwszego, jak i drugiego produktu. Jednak dziś skupimy się na tym, co jest lepsze. Oczywiście zacniejsze pod względem walorów smakowych oraz właściwości odżywczych. A więc zaczynamy!
Sprawdź, co warto wiedzieć o oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Poznaj ich cechy charakterystyczne i zdecyduj, co jest lepsze.
 

Czym jest oliwa z oliwek premium?

Oliwa z oliwek to produkt, który znany jest od setek lat. Na terenie Europy oliwa jest wytwarzana z owoców oliwek europejskich. Dziś najczęściej plantacje drzewek oliwnych znajdują się na terenie południowej Europy, czyli w klimacie śródziemnomorskim. Europa Północna nie ma sprzyjającego klimatu do uprawy drzew oliwnych.
Oliwa z oliwek powstaje w procesie w wyniku tłoczenia na zimno owoców drzew oliwnych. Cała procedura odbywa się w warunkach, które nie przekraczają 27 stopni Celsjusza. Drugim sposobem wytworzenia oliwy jest proces na gorąco, ale jest on stosowany tylko wtedy, gdy olej toczy się z miąższu owoców.
Oliwia z oliwek jest tłuszczem jednonienasyconym. Zawiera bardzo dużo drogocennych właściwości, dzięki czemu pozytywnie wpływa na organizm człowieka nie tylko wtedy, gdy jest spożywana, ale też jako dodatek do kosmetyków. Omega-3 oraz omega-6 mają pozytywny wpływ na układ krwionośny człowieka, na wzrok, a także cały układ nerwowy. Jak na takie małe owoce o pomarszczonej skórce, to całkiem dużo, prawda?
 

Olej rzepakowy — poznaj jego cechy charakterystyczne

Widziałeś kiedyś pola obsypane żółtymi kwiatami? Tak właśnie kwitnie rzepak. Olej rzepakowy na polskim rynku zastąpił popularny smalec zwierzęcy. To właśnie na nim do dziś Polacy masowo smażą dania mięsne. Jest on cennym źródłem antyoksydantów i kwasów tłuszczowych. Jeśli rzepak w czasie zbiorów nie był zasuszony roundupem, czyli szkodliwym środkiem chemicznym, to z całą pewnością właściwości oleju rzepakowego mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Ponadto jest on bardziej odporny na działanie wysokich temperatur, co sprawia, że nawet mniej doświadczeni kucharze poradzą sobie z nim w kuchni bez problemu.
 

Co jest lepsze: oliwa czy olej rzepakowy?

Zdania na ten temat są podzielone. Wielu kucharzy uważa, że do sałatek na zimno warto stosować oliwę z oliwek, a w przypadku smażenia lepszy jest olej rzepakowy. I z całą pewnością jest w tym ziarenko prawdy. Wszystko dlatego, że smażenie na oliwie z oliwek nieprzetworzonej, czyli określanej jako extra virgin, nie powinno przekraczać temperatury 180 stopni Celsjusza. Natomiast w piekarniku możemy ustawić grzałki do 150 stopni Celsjusza, a podsmażanie na patelni powinno odbywać się z wykorzystaniem tłuszczu o temperaturze nie większej niż 100 stopni.
W przypadku oleju rzepakowego temperatura nie jest aż tak istotna, ponieważ jest to produkt odporny na jej działanie. Pod względem zawartości witamin te dwa rodzaje oleju wypadają podobnie. Również kaloryczność mają identyczną — w jednej łyżce stołowej mieści się aż 99 kcal. Ponadto olej rzepakowy zawiera nieco więcej witaminy E (2,4 kcal w 1 porcji) i ma wyższy punkty dymienia, który wynosi 205 stopni.
 

Zalety oliwy z oliwek

Wielbiciele oliwy z oliwek cenią ją za jej właściwości odżywcze i bardzo dobry wpływ na organizm człowieka. Oto niektóre z tych, które uważa się za najważniejsze:
  • wspiera organizm w czasie takich chorób jak miażdżyca, zaparcia, kamica żółciowa,
  • zawiera witaminę A, E, D i K,
  • skutecznie wspomaga organizm w wytwarzaniu wolnych rodników,
  • wspiera procesy trawienne w organizmie,
  • wspomaga wzrost kości w okresie dziecięcym.

 

Podsumowanie: podejmij rozsądną decyzję i stosuj oliwę z oliwek premium

Oliwa z oliwek to produkt spożywczy, który w ciągu wielu lat wspomagał zdrowie ludzi. Liczne badania pokazują, że wysokiej jakości olej z oliwek wspomaga system immunologiczny człowieka, a także wykazuje działanie antybakteryjne. Istotnym czynnikiem, w przypadku porównania jej z olejem rzepakowym jest czystość środowiska. Rzepak jest rośliną przemysłową, którą przetwarza się w ogromnych ilościach i z tego powodu jakość gotowego produktu często wypada gorzej. W przypadku firm, które przetwarzają oliwę z oliwek, często odbywa się to w małych, rodzinnych tłoczniach, gdzie na pierwszym miejscu stawia się jakość. Oczywiście na rynku europejskim dystrybucja oliwy z oliwek odbywa się na różną skalę i to właśnie z tego powodu warto sprawdzać pochodzenie produktów, by mieć pewność, że w kuchni stosuje się wyroby o jakości premium.
 

Komentarze

Komentarze nie muszą być potwierdzane zakupem.
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.
Komentarz