Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 500 PLN

Masz pytanie?

Oliwa z oliwek w kuchni

2018-10-18 11:45

1. Oliwa z oliwek najlepiej nadaje się do smażenie czy duszenia w głębokim tłuszczu. Naturalną, nieprzetworzoną oliwę( extra virgin)można podgrzać do 180 stopni Celcjusza. Możemy piec na oliwie do 150 stopni. Oliwa z pierwszego tłoczenia zmieszana z oliwą rafinowaną, czyli zwyczajna oliwa może być podgrzewana do temperatury 210 stopni.

2.Biorąc pod uwagę wysokość temperatury oliwy z oliwek to , jeśli smażymy to do 180 stopni, obsmażamy to od75 do 100 stopni, duszenie do 110 stopni). W związku z tym można używać świeżej oliwy z oliwek do tych sposobów obróbki cieplnej. Temperaturze  ok. 130 stopni oliwa paruje, co powoduje  silniejszy  aromat oliwy. UWAGA: nie podgrzewamy oliwy z  oliwek aż zacznie się dymić , może to powodować wytwarzanie się szkodliwych substancji dla zdrowia. Ponadto potrawy przesiąkną gorzkim , nieprzyjemnym smakiem. Oliwa może się zapalić , kiedy podgrzewamy ją w zamkniętym garnku!!!

3.W sałatkach uwydatnia się pełen aromat wysokiej jakości oliwy z oliwek. Taką sałatkę najlepiej polewać dzbanuszkiem na oliwę ponieważ można polać odpowiednią ilością tłuszczu każdy składnik. 

4. Oliwy z oliwek używamy mniej niż innych tłuszczów , ponieważ podczas podgrzewania zwiększa swoją objętość. Oliwa nie wsiąka w smażone warzywa lub mięso , tylko otacza potrawę , dzięki temu są one chrupiące i zachowują swoją soczystość. Do smażenia na głębokim tłuszczu do 180 C nadaje się oliwa extra virgin, którą można później wielokrotnie użyć(5-10 razy).

5.W każdej kulinarnej recepturze oliwa z oliwek może zastąpić margarynę lub masło. Wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje powstanie specjalnych kryształków tłuszczowych, które ulepszają smak pieczonej potrawy. Dzięki tokoferolom  delikatne i wilgotne ciasto pokrywa się chrupiącą skórką, a przeciwutleniacze zawarte oliwie sprawiają , że ciasto długo zachowuje świeżość. Informacje pochodzą z poradnika pt. " Oliwa i oliwki " -Gabriela Lehari

 

 

Komentarze

Komentarze nie muszą być potwierdzane zakupem.
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.
Komentarz