Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 500 PLN

Masz pytanie?

Oliwa kontra rak

2021-10-18 11:44

Wpływ oliwy z oliwek ma ogromne znaczenie na zdrowie serca. Fenole zawarte w oliwie działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, zapobiegają powstaniu zakrzepów. Odkryto, że u osób spożywające oliwę z oliwek drożność naczyń krwionośnych jest większa. Dla porównania osoby spożywające potrawy o dużej zawartości tłuszczu typu: frytki, hamburgery mają upośledzone funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Oliwa z oliwek pomaga w zapobieganiu nowotworom. Podczas testu laboratoryjnego przeprowadzonego przez amerykańskich naukowców wykazano, że jednonienasycony kwas tłuszczowy, kwas oleinowy znajdujący się w oliwie z oliwek może blokować gen odpowiedzialny za 25-30 procent raka piersi. Ponadto fenole z oliwy mogą również chronić przed rakiem okrężnicy. Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badania przypadków występowania raka jelita grubego w 28 krajach. Zespół naukowców odkrył, że społeczeństwa spożywające oliwę z oliwek są mniej narażone na ryzyko pojawienia się nowotworu, ponieważ oliwa zmniejsza ilość kwasu żółciowego, zwiększa poziom diaminooksydazy, chroniąc przed nadnaturalnym rozrostem komórek. Informacje pochodzą z poradnika  pt. "Oliwa. Różne rodzaje oliwy i jej zastosowania" autorstwa Tiny i Gareth Lofthouse)

 

Komentarze

Komentarze nie muszą być potwierdzane zakupem.
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.
Komentarz