Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 500 PLN

Masz pytanie?

Oliwa kontra cukrzyca i zły cholesterol (LDL)

2018-10-18 11:45

Badania w Harvard School of Public Health wykazały, że w diecie złe tłuszcze z grupy trans: nasycone i nienasycone wpływają na konkretne choroby. Natomiast dobre tłuszcze: jednonienasycone i wielonienasycone obniżają ryzyko zachorowania. Oliwa z oliwek jest produktem pozwalającym kontrolować poziom cholesterolu. Spożywana z umiarem oliwa z oliwek może obniżać poziom LDL , a równocześnie nie wpływa na HDL(dobry cholesterol). Tłuszcze nasycone (produkty pochodzenia zwierzęcego, masło , ser) podnoszą poziom złego cholesterolu, obniżając poziom dobrego. Oliwa z oliwek pozwala kontrolować poziom cukru we krwi, przyczyniając się tym do opóźnienia występowania cukrzycy oraz kontroluje jej objawy. W USA umieszcza się informacje na etykietach oliwy z oliwek  dotyczące jej zdrowotnego działania dotyczącego zmniejszenia ryzyka występowania chorób układu krążenia spożywając dziennie 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek.  Informacje pochodzą z książki "Oliwa. Różne rodzaje oliwy i jej zastosowania" (Tina i Gareth Lofthouse).

 

Komentarze

Komentarze nie muszą być potwierdzane zakupem.
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.
Komentarz