Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 500 PLN

Masz pytanie?

O producencie

 

Società Agricola Trevi Il Frantoio zrzesza 59 członków zajmujących się uprawą oliwek. Powstała w Trevi w regionie Umbria w latach 60. XX wieku, ale jej prawdziwy rozkwit nastąpił w 1985 roku . Od początku istnienia firma przywiązywała ogromną wagę do tradycyjnego rolnictwa, jako producent bardzo wysokiej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości oraz jako firma specjalizująca się w nieustannym poszukiwaniu najbardziej cenionych tradycyjnych, umbryjskich produktów.

Gaje oliwne ciągną się przez około 250 hektarów w gminach Trevi, Foligno i Campello sul Clitunno, w sercu Umbrii i obszaru uprawy Umbrii Colli Assisi – Spoleto Chronionej Nazwy Pochodzenia.

Drzewa rosną na bardzo skalistej, wapiennej i ubogiej w próchnicę glebie na wysokości 300-600 m npm, gdzie panuje zimny klimat, który nie pozwala na rozmnażanie się muszki owocowej.

Nasze gaje oliwne obejmują odmiany Moraiolo (85%), Frantoio (10%) i Leccino (5%).

30 października 2009 r . w Umbrii uruchomiono pierwszy system energii słonecznej, największy we Włoszech dla olejarni produkującej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. 90 kw są generowane przez polikrystaliczne panele słoneczne, które mogą zaspokoić 100% całego zapotrzebowania na energię elektryczną w cyklu produkcyjnym.
Inicjatywa ta jest aktem odpowiedzialności za środowisko, który zapewnia, że przemysł produkcji oliwy z oliwek może nadal działać w zgodzie z naturą!

1994 roku jako pierwsza olejarnia na świecie otrzymała certyfikat UNI EN ISO 9002, który został odnowiony i dostosowany do aktualnych norm UNI EN ISO 9001:2008.

W sezonie oliwy z oliwek 1998-1999 jako pierwsza w Umbrii otrzymała certyfikat zgodności PDO COLLI ASSISI – SPOLETO.

Od sezonu oliwy z oliwek 2006/2007 podlega systemowi identyfikowalności łańcucha dostaw UNAPROL oraz posiada CERTYFIKAT IDENTYFIKACYJNOŚCI UNI EN ISO 22005:08.

2022 roku zdecydowała się sformalizować praktyki, które zawsze stosowała w produkcji, uzyskując certyfikat ekologiczny.
Wybór ochrony środowiska, naszej ziemi i jej różnorodności biologicznej, który zawsze był obecny w etyce biznesowej firmy, jest teraz poświadczony, jako gwarancja dla wszystkich tych, którzy (jeszcze) nie mają możliwości zobaczenia naszej rzeczywistości bezpośrednio ze swoimi własne oczy.
Gleba i klimat naszej ziemi zawsze pozwalały nam używać wyłącznie naturalnych substancji w naszej produkcji i uprawie. Sama oliwa z pierwszego tłoczenia to proces mechaniczny, „sok owocowy” uzyskiwany przez tłoczenie oliwek.
Teraz nasze zaangażowanie w odpowiedzialne zarządzanie środowiskiem, aby zapewnić zrównoważoną i bezpieczniejszą przyszłość naszym dzieciom, zostało również potwierdzone.