Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 500 PLN

Masz pytanie?

Kuchnia-przepis na chleb oliwkowy

2023-04-20 11:34

Składniki na duży bochenek oliwkowy

-1kg mąki

-2 paczuszki suchy drożdży

-100 ml oliwy

-1 cebula

-200 gram czarnych oliwek bez pestek

-1 łyżka wysuszonej czarnej mięty pieprzowej

-1/2 łyżeczki soli 

-ciepła woda

1-W głębokiej misce wymieszać drożdże ze szklanką wody. Dodać szklankę mąki i całość zagnieść. Ciasto owinąć ściereczką i zostawić na 20 minut. 

2- Cebulę obrać i drobno posiekać . Oliwki pokroić na połówki lub ćwiartki.

3-Gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza , dodać do niego resztkę mąki i zagnieść z oliwą, cebulą, solą i miętą pieprzową. Dodać trochę wody, aby ciasto było miękkie i elastyczne. 

4-na koniec zgnieść w cieście pokrojone oliwki

5- Ciasto odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce i poczekać, aż podwoi swoją objętość. Następnie uformować z niego duży okrągły bochenek, położyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i jeszcze raz odstawić , aż ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. 

6-Wstawić do rozgrzanego do 200 C piekarnika i piec przez 45 minut

 

Komentarze

Komentarze nie muszą być potwierdzane zakupem.
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.
Komentarz