Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 500 PLN

Masz pytanie?

10 właściwości zdrowotnych oliwy z oliwek. Poznaj je i popraw stan swojego zdrowia

2023-05-16 16:55

Zastanawiasz się, czy warto przepłacać i korzystać z oliwy z oliwek? Właściwości zdrowotne tego produktu są potwierdzone licznymi badaniami. Dziś skupimy się na tych, które mają pozytywny wpływ na Twoje zdrowie podczas regularnego spożywania. A więc zapoznaj się z 10 właściwościami zdrowotnymi oliwy z oliwek.

Sprawdź, dlaczego warto zamienić olej rzepakowy na oliwę z oliwek. Poznaj jej właściwości odżywcze oraz zdrowotne i podejmij właściwą decyzję.
 

Drogocenne właściwości oliwy z oliwek

Oliwia z oliwek od stuleci jest znana ze swoich życiodajnych właściwości. Pomaga utrzymać organizm w lepszej kondycji, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, a także opóźnia zachodzące w organizmie procesy starzeniowe. Nic więc dziwnego, że mimo nieco wyższej ceny w porównaniu do oleju rzepakowego, jest popularnie stosowana podczas gotowania oraz dodawana do domowych kosmetyków. Liczne firmy kosmetyczne również wykorzystują jej właściwości, by wspomóc działanie innych składników i odżywić cerę, nawilżyć ją i oczywiście utrzymać w dobrej kondycji pomimo mijającego czasu. Oczywiście jej walory smakowe nie pozostawiają złudzeń. Idealnie smakuje jako dodatek do świeżych sałat i nie zmienia smaku potraw smażonych.
 

Poznaj #10 właściwości zdrowotnych oliwek

Oto 10 powodów, dzięki którym Twój organizm poczuje się lepiej. Poznaj je i podejmij decyzję, czy tyle zalet wystarczy, by zamienić olej rzepakowy na ten eliksir młodości rodem z krajów śródziemnomorskich!
 

#1 Witaminy w oliwie z oliwek

Do tych minerałów, które najczęściej są wymieniane, z całą pewnością warto zaliczyć fosfor, magnez oraz potas. Oliwa zawiera również witaminy A, B, C, E, D oraz K. Taki zestaw, który pochodzi z produktów spożywczych przy prawidłowej pracy jelit, może zostać przyswojony również przez Twój organizm. Codzienna porcja oliwy z oliwek może więc zwolnić Cię z obowiązku przyjmowania wyrobów chemicznych w postaci suplementów.
 

#2 Antyoksydanty w oliwie z oliwek

Utrzymanie organizmu w świetnej kondycji i powstrzymanie naturalnych procesów starzeniowych to misja, którą nie każdemu da się skutecznie przeprowadzić. Z codzienną porcją oliwy z oliwek jest to jednak możliwe. A wszystko dlatego, że zawiera ona związki fenolowe i dużą porcję witaminy E. Działanie tych dwóch składnik to także przeciwdziałanie rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
 

#3 Odchudzanie z oliwą z oliwek

Działanie oliwy poprawia proces trawienia poprzez usuwanie toksyn z organizmu. W czasie diety, w której zmniejszona jest liczba spożywanych kalorii, pozwala ona uzyskać uczucie sytości, co skutecznie wpływa na samopoczucie osoby, która jest na diecie.
 

#4 Oliwa jako składnik wyrobów kosmetycznych

Liczne witaminy i minerały, które zawiera każda porcja oliwy z oliwek to idealny sposób na poprawę stanu skóry ciała oraz cery. Oliwa z oliwek świetnie nawilża także włosy, dlatego często jest wykorzystywana jako składnik maseczek nawilżających. Jeśli zależy Ci na błyskawicznym nawilżeniu włosów, możesz zastosować ją do olejowania włosów każdego wieczoru. Już po pierwszym zabiegu zauważysz różnicę 🙂
 

#5 Depresja a oliwa z oliwek

Ten popularny produkt spożywczy pozytywnie wpływa na działanie mózgu i całego układu nerwowego. Z tego powodu regularne spożywanie oliwy z oliwek w formie dodatku do świeżych sałat, wspomaga łagodzenie symptomów depresji. Pozytywny wpływ na neuroprzekaźniki zwiększa produkcję serotoniny, która jest określana również hormonem szczęścia. A zatem od dziś, zamiast czekolady na chandrę, możesz zrobić sobie sałatkę z oliwą!
 

#6 Oliwa z oliwek chroni serce

Liczne badania dowodzą, że oliwa z oliwek ma pozytywny wpływ na pracę serca, czyli najważniejszego narządu w ludzkim organizmie. Przy regularnym uwzględnianiu tego drogocennego produktu wykazuje ona bowiem poprawę pracy mięśnia sercowego. Ma wpływ także na regulację ciśnienia krwi przez prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
 

#7 Osteoporoza i oliwa z oliwek

Oliwie przypisuje się także poprawę wchłaniania wapnia, dzięki czemu realnie wpływa na powstrzymywanie takich chorób jak osteoporoza.
 

#8 Zły cholesterol w świetle oliwy z oliwek

Fenomen oliwy z oliwek polega na tym, że wspiera ona obniżanie złego cholesterolu, ale jednocześnie nie wpływa negatywnie na dobry cholesterol. Takie działanie wykazują tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu, gdy diagnoza wskazuje na niewłaściwe wyniki związane z cholesterolem, warto wyeliminować tłuszcze zwierzęce i zastąpić je właśnie olejem roślinnym w postaci oliwy z oliwek.
 

#9 Wpływ oliwy z oliwek na cukrzycę

Jak pokazują badania, oliwa z oliwek skutecznie ułatwia kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Poprzez prawidłowe transportowanie oraz wchłanianie cukrów, organizm człowieka jest w mniejszym stopniu narażony na choroby układu krążenia, do których zalicza się między innymi cukrzycę.
 

#10 Mniejsze ryzyko wystąpienia raka okrężnicy dzięki oliwie z oliwek

Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń. Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską, która zawiera co najmniej dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek, są w mniejszym stopniu narażeni na występowanie komórek rakowych w jelitach. A zatem, jeśli chcesz uniknąć problemów zdrowotnych i zachować piękną skórę, zacznij już dziś regularnie spożywać dwie łyżki stołowe wysokiej jakości oliwy z oliwek. Twój organizm Ci za to podziękuje!
 

Komentarze

Komentarze nie muszą być potwierdzane zakupem.
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.
Komentarz